"Mexicanen erfden diabetes van neanderthalers"

Latijns-Amerikanen hebben een genvariant die het risico op diabetes verhoogt, wellicht geërfd van de neanderthalers. Dat blijkt uit een grootschalige DNA-studie.
AP2008

De vreemde erfenis kwam aan het licht bij een grootschalige studie van de genen van zo'n 8.000 Mexicanen en Latijns-Amerikanen. Zo'n 3.500 onder hen hebben type 2 diabetes. Uit de studie bleek dat zij een genvariant hebben, SLC16A11 genoemd.

Die variant signaleert een verhoogd risico op diabetes. Opvallend is dat de variant voorkomt bij 50 procent van de Latijns-Amerikanen en bij 10 procent van de Oost-Aziaten, maar erg zeldzaam is bij Europeanen en afwezig is bij Afrikanen.

Uit onderzoek is nu gebleken dat de genvariant wel voorkomt in het skelet van een neanderthaler die teruggevonden is in Siberië. Dat onze voorvaderen kruisten met de neanderthalers, heeft dus wellicht tot gevolg dat Mexicanen vaker diabetes hebben.

Ook wij hebben neanderthaler-genen

Onze voorvaderen kwamen vanuit Afrika naar Europa en ontmoetten de neanderthalers, zo'n 70.000 tot 60.000 jaar geleden. De neanderthalers leefden van in Europa en Azië, tot ze zijn uitgestorven zo'n 30.000 jaar geleden. Uit vroeger onderzoek is al gebleken dat de mens en de neanderthalers paarden en dat er dus kruisingen uit ontstaan zijn.

Tot op vandaag heeft de gemiddelde Europeaan 1 tot 4 procent van de genen die geërfd zijn van de neanderthalers. Die genen verspreidden zich over de wereld, enkel mensen in sub-Sahara-Afrika hebben geen genen van de neanderthalers.