"Nu zit je bij de kerstboom met een ander"

Gezelligheid, warmte, lichtjes, knuffels. Het is allemaal zo evident op een dag als Kerstmis. Maar dat is het niet voor iedereen. De kerstsfeer kan op sommige plaatsen voor sommige mensen heel ver weg zijn. Die sfeer wist de "koning van het levenslied", André Hazes, op zijn diepdroevige, melancholische manier nog het best te benaderen met zijn eerste hit "Eenzame kerst". Hazes wist dan ook waarover hij zong.

Het nummer piekte in de Nederlandse hitparade eind 1976, begin 1977 en ook Vlaanderen viel voor de eindeloze "tristesse". "Nu zit je bij de kerstboom met een ander", "Hoe heb je mij zo snel kunnen vergeten?" of "Ik voel mij als een kerstboom zonder piek" lieten niemand onberoerd. Dat Hazes de eenzaamheid zo duidelijk wist over te brengen, had veel te maken met het feit dat hij "gevangenschap" aan den lijve ondervonden had.

Hazes op zijn website: "Ja, ik weet dat er veel mensen zijn die met Kerstmis alleen zijn. Ik heb ook wel eens een eenzame kerst meegemaakt. Vandaar dat liedje. "Eenzame Kerst" gaat over mijzelf. Iedereen weet nou zo langzamerhand wel dat ik ooit een keertje met Kerstmis heb vastgezeten. Dus ik weet wat voor een gevoel het is om met Kerstmis alleen te zijn. Dat hoort gewoon niet."

Hazes werd in zijn jeugdjaren tijdens de kerstperiode enkele maanden opgesloten in een jeugdinrichting in het Noord-Brabantse Zeeland, nadat hij met een schroevendraaier een deur open gewrikt had en vervolgens geld en flessen drank gestolen had. Kerstmis bracht hij bijgevolg moederziel alleen door.

Als geen ander kon Hazes die gevoelens kwijt in het nummer "Eenzame kerst". Hij werd dan ook aangemaand "Eenzame kerst" zelf te zingen, waardoor zijn ontdekking een feit werd.

Denk aan uw eenzame medemens als u een traantje wegpinkt tijdens deze hartverwarmende dagen met de muziek van Hazes op de achtergrond:

lees ook