"Wie nu geboren wordt, groeit op zonder privacy"

Edward Snowden, de klokkenluider van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, heeft een alternatieve kerstboodschap opgenomen die vandaag is uitgezonden op de Britse zender Channel 4.

Channel 4 zendt al twintig jaar lang kerstboodschappen uit van opvallende figuren. Daarmee biedt de zender een alternatief voor de traditionele toespraak van Queen Elizabeth. Volgens de Britse krant The Guardian werd de boodschap van Snowden opgenomen in Rusland, waar hij tijdelijk asiel kreeg. Het was zijn eerste televisieoptreden sinds hij aankwam in Moskou.

Vanmorgen was al een fragment op internet te zien waarin Snowden oproept een einde te maken aan de massale, wereldwijde afluisterpraktijken door overheden. "Houd op met massaal afluisteren. Als de overheid iets over ons wil weten: vragen is goedkoper dan spioneren."

Snowden verwijst ook naar het boek "1984" van George Orwell. Volgens hem zijn de afluistermogelijkheden die daarin vermeld worden - micro's, camera's, spionerende televisies -, niets vergeleken met wat er momenteel gebeurt.

"We hebben sensoren in onze zakken die ons overal volgen waar we gaan", zei hij. "Een kind dat vandaag wordt geboren, groeit op zonder enige begrip van het concept privacy, terwijl privacy net bepaalt wie je bent en wie je wilt zijn."

Meest gelezen