Aanslagen tegen christenen in Bagdad eisen zware tol

Bij een bomaanslag tegen een christelijke kerk in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanmorgen zeker 35 doden en 56 gewonden gevallen. Op dat moment was de viering voor Kerstmis net afgelopen. Even voordien was een bom ontploft op een markt.
Iraakse christenen wonen een kerstviering bij in Bagdad.

De aanslag werd uitgevoerd in Dora, een wijk in het zuiden van Bagdad waar een kleine christelijke minderheid woont. Op het moment van de aanslag verlieten de gelovigen net de kerk. Eerst was er sprake van 14 doden, maar intussen is het dodental al opgelopen tot 35. Er zouden ook zeker 56 gewonden zijn.

Even voordien was al een bom afgegaan op een marktplein, ook in Dora. Daar zouden minstens 6 doden en 14 gewonden gevallen zijn. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

In Irak wonen momenteel naar schatting nog tussen de 400.000 en de 600.000 christenen. In 2003 waren dat er nog 1,5 miljoen. De laatste jaren zijn ze meermaals het doelwit van Al Qaeda en andere terreurbewegingen. Een opstoot van het geweld van de laatste maanden doet vrezen voor een herhaling van het sektarische geweld dat Irak in 2006 en 2007 naar de rand van een burgeroorlog dreef.