Erdogan kiest voor vlucht vooruit door kabinet te herschikken

In Turkije heeft premier Recep Tayyip Erdogan een herschikking van zijn regering aangekondigd, nadat drie ministers eerder vandaag ontslag namen in de nasleep van een corruptieschandaal. Erdogan komt zwaar onder vuur te liggen, duizenden betogers kwamen op straat om zijn ontslag te eisen.
AP2013

Drie ministers zijn eerder vandaag opgestapt uit de Turkse regering: de ministers van Binnenlandse Zaken, van Leefmilieu en van Economie.

Van twee van hen werden hun zonen vorige week opgepakt in het kader van een corruptieonderzoek. Zij hebben het over "een operatie die onze regering viseert". De minister van Leefmilieu nam later op de dag ook ontslag en zei dat hem niets te verwijten viel. Hij riep Erdogan wel op om een stap opzij te zetten. "Ik geloof dat de premier ook ontslag zou moeten nemen."

Duizenden betogers zijn vandaag in verschillende steden op straat gekomen om te protesteren. Zij vinden dat Erdogan moet opstappen.

Helft van de regering verandert

Erdogan wil in elk geval van geen wijken weten en hij herschikt zijn regering. Tien ministers worden vervangen, dat is zowat de helft van de regering. Erdogan kondigde de herschikking aan na een gesprek met president Gül.

Erdogan noemde het corruptieonderzoek eerder al "een smeercampagne, een vuile operatie tegen mijn regering". Enkele tientallen agenten die zich bezighouden met het corruptieonderzoek, zijn ontslagen.

Volgens Turkse media zou het onderzoek ingegeven kunnen zijn door Fethullah Gülen. Gülen was vroeger een bondgenoot van Erdogan, maar intussen is de liefde tussen beide heren ernstig bekoeld. Gülen woont al 14 jaar in de VS, maar zijn aanhang in Turkije is erg groot. Veel van zijn aanhangers bekleden belangrijke functies bij de politie en het gerecht.

Het corruptie-onderzoek komt ongelegen voor Erdogan: over vier maanden worden er gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd.