Hooggerechtshof gaat dossiers Chodorkovski opnieuw onderzoeken

Het Russische Hooggerechtshof gaat de dossiers van de twee rechtszaken tegen Mikhail Chodorkovski opnieuw bestuderen. De voormalige oliemagnaat en Kremlincriticus kreeg vorige week gratie van president Vladimir Poetin nadat hij 10 jaar in de gevangenis had doorgebracht.
AP2013

De voorzitter van het Hooggerechtshof vroeg een nieuw onderzoek van het eerste proces tegen Chodorkovski en zijn partner Platon Lebedev "in het kader van de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)", aldus een woordvoerder.

De twee mannen werden in 2005 veroordeeld tot acht jaar strafkamp voor "oplichting en fiscale fraude". Tijdens een tweede proces in 2010 werd de straf opgetrokken tot 14 jaar, voor "het stelen van petroleum en witwaspraktijken" voor een bedrag van 23,5 miljard dollar.

Op 25 juli oordeelde het EHRM dat het eerste proces "oneerlijk" was verlopen. Zo zou het recht van de twee mannen op een eerlijk proces geschonden zijn en zou het feit dat ze in verafgelegen gevangenissen werden opgesloten niet gerechtvaardigd zijn.

Op vraag van de verdediging laat het Hooggerechtshof ook het tweede proces onderzoeken.

Chodorkovski is na zijn vrijlating naar Berlijn getrokken, waar hij met zijn familie de feestdagen doorbrengt. Hij liet eerder al weten dat hij niet naar Rusland kon terugkeren, omdat er "vele redenen zijn" waarvoor ze hem kunnen opsluiten.