Inwoners Fukushima mogen met eindejaar naar huis

Ongeveer 27.000 mensen die geëvacueerd werden uit de omgeving van de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima, in Japan, krijgen van de autoriteiten uitzonderlijk de toelating om de eindejaarsfeesten in hun verlaten huis door te brengen. Dat hebben de besturen van vier steden laten weten. De interesse is echter klein.
Vrijwilligers delen kerstgeschenken uit aan inwoners van Fukushima.

Sommige bewoners van Minamisoma, Naraha, Kawauchi en Litate krijgen de gelegenheid om voor eindejaar naar hun vroegere huis te trekken. Wonen is er niet meer mogelijk vanwege de hoge radioactiviteit, en als de vroegere stek al bezocht mag worden, is het overdag en om de nodige reinigings- en ontsmettingswerken uit te voeren.

Voor de eindejaarsfeesten wordt echter een uitzondering gemaakt. Verblijf is mogelijk tussen 24 december en 7 januari of tussen 28 december en 5 januari. Geïnteresseerden moeten zich vooraf laten registreren.

De animo om de vroegere heimat aan te doen, is echter maar klein. Volgens Japanse media hebben maar zo'n 1.700 mensen een aanvraag ingediend. Er is niet alleen de hoge radioactiviteit. Veel huizen zijn ook deels of zo goed als volledig verwoest na de zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart 2011. De aardbeving en tsunami veroorzaakten een zware nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima.