Overlast door verhoogde waterpeil in Wallonië

Door het storm- en regenweer van de afgelopen dagen zijn op de verschillende plaatsen de waakpeilen van waterlopen overschreden. Vooral in Wallonië worden problemen gemeld. In de provincie Namen zijn drie waterlopen buiten hun oevers getreden. De brandweer moest er tientallen keren uitrukken voor ondergelopen huizen en straten.

In de buurt van Couvin, in het zuiden van de provincie Namen, zijn een drietal waterlopen uit hun oevers getreden, de Eau Noire, de Eau Blanche en de Viroin. Enkele wegen moesten worden afgesloten en de bewoners van het woonpark Caillou d'Eau moesten uit voorzorg worden geëvacueerd.

De brandweer van Couvin is al sinds gisteren 18 uur onafgebroken in de weer om de noodoproepen te beantwoorden, vooral over ondergelopen kelders en straten en afgewaaide dakpannen. De gemeente deelt zandzakjes uit aan de bewoners.

De brandweer van Fosses-la-Ville, in Namen, is vannacht een dertigtal keer moeten uitrukken voor overstromingen in huizen en straten. Ook in Sambreville waren er ondergelopen kelders na de hevige regen. In Namen moest de brandweer in 24 uur tijd 50 interventies uitvoeren, onder meer voor verstopte riolen of om bomen op te ruimen.

Volgens de voorspellingen zou het vandaag minder regenen en moet het waterpeil geleidelijk zakken.

Problemen in Vlaanderen blijven beperkt

Ook in Vlaanderen is het waterpeil verhoogd, maar zijn er nergens grote problemen. Op de Dender in Idegem (Geraardsbergen) is stroomafwaarts de waakdrempel overschreden, net als in Denderleeuw en Erembodegem (Aalst). Op vijf andere plaatsen langs de Dender zijn préwaakfasen overschreden, wat een verhoogde waakzaamheid betekent.

In de omgeving van de Jan De Coomanstraat in Zandbergen (Geraardsbergen), waar gisteren nog waterwerende dammen gebouwd werden, bleek de situatie in de kerstnacht uiteindelijk niet kritiek. "Op de keper beschouwd waren die maatregelen niet nodig", aldus burgemeester Guido De Padt (Open VLD). "Maar we hebben die dammen proactief en vanuit het zorgvuldigheidsprincipe laten aanrukken."

Het Waterbouwkundig Laboratorium merkte om 8 uur op dat de top bereikt is. "De beheerders voeren zoveel mogelijk water af en verwachten niet onmiddellijk verdere problemen", zo klinkt het.