Pro-Europese journaliste in elkaar geslagen in Kiev

In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, is een journaliste zwaar toegetakeld door twee onbekende mannen. Betogers trokken daarop de straat op met foto's van Tetjana Tsjornovil, die ook een pro-Europese activiste is.
Sergei Supinsky

Tsjornovil schrijft kritische stukken over president Viktor Janoekovitsj en zijn medewerkers. Volgens collega's had ze gisteren foto's genomen van het huis van minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko en van procureur-generaal Viktor Ptsjonka, die beiden kop van Jut zijn bij de betogers op het Maidanplein in Kiev. Tsjornovil zegt dat ze door leden van de oproerpolitie werd achtervolgd toen ze de foto's nam.

Afgelopen nacht reed Tsjornovil naar huis, maar ze werd klemgereden in een voorstad van Kiev. Ze probeerde te voet te vluchten, maar ze werd ingehaald door twee onbekende mannen, die haar in elkaar sloegen. Ze liep een hersenschudding, een gebroken neus en verschillende blauwe plekken op.

De aanval veroorzaakt verontwaardiging. Tientallen manifestanten gingen betogen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken met de foto van Tsjornovil. De minister en de procureur-generaal hebben een onderzoek bevolen.

Protest houdt aan

De protestkampen in Kiev staan er nog steeds. Verschillende betogers brengen er nog steeds dag en nacht door. Het Maidanplein lijkt wel een versterkte burcht.