Storm verstoort kerst in Frankrijk en Groot-Brittannië

Stormweer en overstromingen verstoren het kerstfeest van duizenden gezinnen in Groot-Brittannië en Frankrijk. In het zuiden van Engeland zijn tientallen huizen ondergelopen. Minstens 50.000 gezinnen zijn aan de kerstdag begonnen zonder elektriciteit. Ook het lucht- en het treinverkeer zijn zwaar verstoord door de stroomonderbrekingen. In Frankrijk is de gevel van een huis ingestort.

In Surrey en Dorset, in het zuiden van Engeland, zijn overstromings- waarschuwingen van kracht. In de loop van de nacht moesten tientallen mensen uit hun huizen worden geëvacueerd, omdat rivieren buiten hun oevers traden.

Door een stroomonderbreking was er grote chaos voor het trein- en vliegverkeer, onder meer op de luchthaven van Gatwick (foto links). Ook vandaag zijn er nog veel onderbrekingen en verstoringen.

De zware winterstorm teistert Groot-Brittannië al sinds zondag. Minstens vijf mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

In Frankrijk zitten nog altijd meer dan 120.000 gezinnen zonder stroom, vooral in Bretagne, Normandië en Bourgogne. Ook het zuidoosten van Frankrijk en aan de Middellandse Zee veroorzaakt noodweer vandaag grote problemen. Op de luchthaven van Nice, in het zuidoosten van het land, zijn weer veel vluchten geschrapt of vertraagd. In het westen van Frankrijk is de gevel van een huis ingestort door overstromingen.

AP2013
AP2013