1,3 miljoen voor renovatie Klein Begijnhof Gent

Voor de restauratie van een convent, dat laatst als schoolinternaat werd gebruikt en waar 14 appartementen in worden ondergebracht, en 3 huisjes in het Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye Begijnhof in Gent, kent Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), onder meer bevoegd voor Onroerend Erfgoed, een restauratiepremie van bijna 1,3 miljoen euro toe.

Het Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye Begijnhof, ook wel Klein Begijnhof genoemd, ligt dicht bij het Sint-Annaplein in Gent en is één van de dertien door Unesco beschermde Vlaamse begijnhoven.

"De stichting van het stadsbegijnhof dateert van 1235 en vandaag is het één van de best bewaarde en meest sfeervolle begijnhoven van voor de Franse Revolutie", prijst de Gentse toeristische dienst de site aan.

Sinds 1994 wordt het begijnhof gerestaureerd. In vorige restauratiefasen zijn reeds twee conventen, de Godelievekapel en meer dan 50 woningen aangepakt. De nieuwe subsidie van Bourgeois (foto) is bestemd voor de restauratie van nog een convent (201) en drie historische woningen.

"Het convent 201 werd tijdens de 20e eeuw ingericht als schoolinternaat, met heel wat wijzigingen en verminkingen aan het originele gebouw tot gevolg", verduidelijkt het kabinet.

"Momenteel bevindt het gebouw zich in bijzonder slechte staat: veel delen zijn niet meer toegankelijk en bevinden zich zelfs in ruïneuze toestand. Na de restauratie krijgt het convent een passende herbestemming: 14 appartementen zullen erin worden ondergebracht."

De begijnhofwoningen die nu gerestaureerd zullen worden, dateren voornamelijk uit de 17e en de 19e eeuw. Hoewel ze in de 19e en 20e eeuw aangepast werden aan de nodige comforteisen, zijn nog heel wat oorspronkelijke 17e-eeuwse elementen bewaard gebleven.