"Strenger optreden tegen diplomaten die wet overtreden"

De afgelopen drie jaar zijn 971 parkeer- en verkeersboetes van buitenlandse diplomaten in ons land niet betaald. Open-VLD senator Martine Taelman, die de cijfers opvroeg bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) , wil strengere sancties. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

De jongste drie jaar kreeg Buitenlandse Zaken melding van 971 parkeer- en verkeersboetes die diplomaten niet betaalden. Dat is een misbruik van het Verdrag van Wenen, dat diplomaten immuniteit geeft. Senator Taelman wil dat minister Reynders strenger optreedt tegen de diplomaten.

Reynders stuurt nu alleen een herinneringsnota naar de betrokken ambassade of diplomatieke zending. Of de diplomaat daar gevolg aan geeft, gaat Buitenlandse Zaken niet na, luidt het. Taelman (kleine foto) wil dat België hetzelfde systeem toepast als de Verenigde Staten: als buitenlandse diplomaten drie boetes onbetaald laten, wordt hun diplomatieke nummerplaat onverbiddelijk ingetrokken. Reynders wil dat overwegen.

Van de klassieke ambassades brandmerkt Reynders de diplomaten van Saoedi-Arabië en India als "slechte betalers". Bij de permanente vertegenwoordiging bij de Navo moeten de diplomaten van Turkije het ontgelden. En van de Europese instellingen in Brussel nagelt Reynders de permanente vertegenwoordigers van Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta en Slovenië aan de schandpaal.

Reynders wil ook bij de minister van Justitie opvragen hoeveel strafdossiers voor zwaardere misdrijven de voorbije jaren zonder gevolg zijn geklasseerd wanneer de daders diplomaten waren of gezinsleden van een diplomaat, die dezelfde immuniteit genieten.