Avicii scoort met "Wake me up!" hit van het jaar

De Zweedse dj Avicii heeft met "Wake me up!" de hit van het afgelopen jaar gescoord. De single staat op 1 in de Ultratop 100 van de best scorende singles in Vlaanderen van 2013. Daft Punk staat met "Get lucky" op 2 en "Blurred lines" van Robin Thicke staat op 3.
Avicii

Avicii scoort de hit van het jaar en staat met drie singles in de Ultratop 100. Ook Rihanna, Mackelmore & Ryan Lewis, Stromae, Bruno Mars en Ellie Goulding scoorden het afgelopen jaar met drie singles.

De Nederlandse dj Martin Garrix stond met "Animals" het langst op nummer 1 (9 weken). Dat is volgens Ultratop meteen ook een absoluut record voor een minderjarige artiest in de Vlaamse hitgeschiedenis. Garrix is 17 jaar.

Pharrell staat twee keer in de top 3. Hij werkte zowel mee aan "Get lucky" als aan "Blurred lines". Hij is ook de enige artiest die dit jaar twee nummer 1-hits had.

Slongs Dievanongs (foto in tekst) scoorde met "Lacht nor mij" de grootste Vlaamse Nederlandstalige hit. Het nummer is de enige Vlaamse single in de top 100 (op 79).

Stromae scoort met singles en met album

In de top 100 staan 16 Belgische titels, dat zijn er 3 meer dan in 2012. Stromae (foto in tekst) staat met 3 singles in de top 100, 2 ervan staan in de top 10 ("Formidable" op 7 en "Papaoutai" op 9). 

Stromae staat ook op 1 in de albumlijst van 2013 met "Racine carrée". Dat is de eerste keer ooit voor een Franstalig album. Bovendien stond hij in 2013 ook het langst op 1. De soundtrack van "The broken circle breakdown" eindigt op 2 in de albumlijst. Het was de eerste Belgische soundtrack die de eerste plaats van de albumlijst haalde.

In totaal staan er in de albumlijst 34 Belgische titels, waaronder goed scorende albums van Axelle Red (op 4), Ozark Henry, Milk Inc., Clouseau, Daan en Natalia. Van de 34 Belgische titels zijn er 20 Nederlandstalige. Clouseau maakte het best verkochte Vlaamse Nederlandstalige album. Ook Christoff, de Romeo's en K3 scoorden.

Erg opvallend is dat Adele met "21" nog steeds in de top 10 van de albumlijst staat. Het album kwam in januari van 2011 uit. In het rockgenre is Editors het meest populair. Het nieuwe album "The weight of your love" staat op 7.

"Tomorrowland 2013 - The arising of life" is de best verkochte compilatie van 2013. Gunther D belandt met "De ultieme botsautomix" op 3 in de lijst van compilaties.

Valery HACHE

Ultratop 100 - Top 10 singles

1. "Wake me up!" - Avicii
2. "Get lucky" - Daft Punk feat. Pharrell Williams
3. "Blurred lines" - Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell
4. "Animals" - Martin Garrix
5. "Can't hold us" - Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton
6. "Thrift shop" - Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz
7. "Formidable" - Stromae
8. "Scream & shout" - Will.I.am feat. Britney Spears
9. "Papaoutai" - Stromae
10. "Pompeii" - Bastille

Ultratop 200 - Top 10 albums

1. "Racine carrée" - Stromae
2. "Original soundtrack The broken circle breakdown"
3. "Random access memories" - Daft Punk
4. "Rouge ardent" - Axelle Red
5. "Unorthodox jukebox" - Bruno Mars
6. "Stay gold" - Ozark Henry
7. "The weight of your love" - Editors
8. "21" - Adele
9. "Push the sky away" - Nick Cave & The Bad Seeds
10. "The next day" - David Bowie