China huldigt Mao Zedong voor 120e verjaardag

De hoogste Chinese leiders hebben Mao Zedong donderdag respect betuigd ter gelegenheid van de 120ste verjaardag van de omstreden communistische leider. Volgens de staatsmedia ging het om een "discreet" eerbetoon.

President Xi Jinping en de andere zes leden van de machtige Vaste Commissie van het Politbureau hebben drie keer gebogen voor een standbeeld van Mao, berichtte het persbureau Xinhua. "Ze hebben samen de glorieuze realisaties in herinnering gebracht van kameraad Mao," luidt het. Nadien trokken ze naar de glazen sarcofaag in het mausoleum op het Tiananmen-plein in Peking, waar het gebalsemde lijk van Mao opgebaard ligt.

Veel staatsmedia brachten hulde aan de "grote stuurman" in speciale uitgaves. Lovende woorden van het officiële partijorgaan, het Volksdagblad, ook: "Sinds de moderne tijd is hij China's grootste patriot en nationale held". Zonder Mao had het Chinese volk lang in een donkere tijd geleefd, luidde het.

Sinds de dood van Mao in 1976 eert de Chinese communistische partij de man die decennialang het gezicht was van de Volksrepubliek China. Dialoog over zijn fouten wordt nauwelijks toegelaten.

De politieke campagnes van Mao, de beruchte "Grote Sprong Voorwaarts" tussen 1958 en 1962 en de Culturele Revolutie vanaf 1966,  stortten China lang in chaos. Miljoenen mensen kwamen om het leven. Zijn opvolger Deng Xiaoping oordeelde in naam van de partij ooit gebald: "Voor 70 procent goed, voor 30 procent slecht".