Chinezen hebben nog wat werk aan hun "Kremlin"

China staat erom bekend steden, gebouwen en monumenten na te bouwen. Zo staat er een Eiffeltoren in Hangzhou en huisvest Shanghai een "Thames Town", inclusief een replica van een Londense kathedraal. Nieuw in dit rijtje is een replica van het Kremlin. Al stopt iedere gelijkenis meteen bij het binnenkomen van het gebouw.

In Mentougou, een landelijke wijk op 30 kilometer van Peking, is de replica van het Kremlin neergepoot. In de achtergrond doet de rook uit de schoorstenen al vermoeden dat dit niet de plaats is waar Russische tsaren hun tijd doorbrachten. En dat vermoeden wordt alleen maar bevestigd bij het binnengaan van het Chinese Kremlin.

Geen indrukwekkende muren, schilderijen of lusters, maar wel troosteloze kamers waar hier en daar een computer staat. In het gebouw werkt sinds kort het personeel van een lokaal weerstation. Later krijgen ze onder meer het gezelschap van de dienst Landschapsarchitectuur en de dienst Aardbevingen.

China Real Time vroeg om een verklaring waarom dit overheidsgebouw er nu precies moest uitzien als het Kremlin in Rusland. Gao, een woordvoerder van de lokale overheid van Mentougou, beweert het gebouw nog niet te hebben gezien. "Maar volgens mij is er Photoshop aan te pas gekomen om de zaken te overdrijven."

Dat Mentougou geen aandacht wil geven aan het gebouw is logisch, want eerder dit jaar liet het Centraal Comité van de Communische Partij van China verstaan dat soberheid voortaan het ordewoord moet zijn bij het bouwen van nieuwe overheidsgebouwen.

De buiten- en binnenkant van het Kremlin in Rusland

De binnenkant van het "Kremlin" in China

lees ook