Dode bij eerste gewelddadige protest in Thailand

Voor het eerst is gewelddadig protest uitgebroken in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Zo'n 500 antiregeringsbetogers die al enkele weken vreedzaam manifesteerden tegen premier Yingluck Shinawatra, raakten slaags met de politie. Een agent is om het leven gekomen.
AP2013

De betogers wilden de voorbereidingen voor de vervroegde verkiezingen in februari dwarsbomen. Ze probeerden de hal van een stadion binnen te dringen waar kandidaten werden geregistreerd. De demonstranten gooiden met stenen en probeerden zich een weg naar binnen te banen waarna de politie traangas en waterkanonnen inzette.

Er zijn bijna honderd gewonden gevallen, zowel bij de manifestanten als bij de politie, van wie sommigen er erg aan toe zouden zijn. Een agent is omgekomen, volgens de autoriteiten is hij doodgeschoten. Het is het eerste gewelddadige confrontatie tussen betogers en ordediensten in Thailand sinds de protesten tegen premier Yingluck Shinawatra vorige maand losbraken.

Ze eisen het vertrek van Shinawatra, die ze ervan beschuldigen slechts een marionet te zijn van haar broer, de voormalige premier Thaksin Shinawatra, die nu in ballingschap leeft. Shinawatra heeft onlangs bekendgemaakt dat er op 2 februari vervroegde verkiezingen gehouden worden, in de hoop dat dat het protest zou stoppen. De voornaamste oppositiepartij boycot die verkiezingen echter.

De kiescommissie heeft na het geweld geadviseerd om de verkiezingen uit te stellen, omdat de veiligheid van de kandidaten niet kan worden gegarandeerd.

AP2013