Greenpeace-activisten krijgen visa om Rusland te verlaten

Rusland is begonnen met het afleveren van uitreisvisa aan de Greenpeace-activisten die amnestie kregen. Dat meldt Greenpeace. Eén activist is intussen op de trein gestapt richting Finland.
© Igor Podgorny / Greenpeace

"De federale immigratiedienst heeft vandaag visa afgeleverd aan veertien bemanningsleden van de Arctic Sunrise. Zij kunnen nu naar huis", stond te lezen op de website van Greenpeace. "De anderen krijgen hun visa morgen". Zesentwintig van de dertig bemanningsleden van het Greenpeace-schip waren niet afkomstig uit Rusland. Zij werden onderschept zonder geldig visum en mochten daarna ook het land niet meer uit. De hele bemanning kreeg intussen amnestie en Rusland liet ook de aanklachten vallen.

Een van de Greenpeace-activisten stapte vanavond op een trein om Rusland te verlaten. Dmitri Litvinov, een Zweedse Amerikaan van Russische origine, stapte om 20.25 lokale tijd in Sint-Petersburg op de trein richting de Finse hoofdstad Helsinki. Volgens een communiqué van Greenpeace zou hij daar rond 20.30 uur lokale tijd aankomen en vervolgens doorreizen naar Stockholm.

"Ik verlaat Rusland met gemengde gevoelens: enerzijds ben ik opgelucht dat alles voorbij is en anderzijds heb ik een gevoel van onrechtvaardigheid omdat we als criminelen werden beschouwd", liet Litvinov weten aan het Franse persagentschap AFP. "De aanklachten tegen ons zijn opgeheven, maar de zaak is niet afgesloten. Ik maak mij zorgen voor de anderen die in Rusland wonen", zei hij nog.