Nieuw eilandje ten zuiden van Tokio smelt samen met ouder eiland

Een nieuw eiland dat vorige maand zo'n 1.000 kilometer ten zuiden van Tokio ontstond, groeit en smelt samen met een ander eiland. Dat meldt de Japanse kustwacht.
Op de foto is te zien hoe de twee eilanden stilaan samensmelten.

Het nieuwe eiland ontstond midden november door sterke vulkanische activiteit en blijft sindsdien groeien. Nu is het eiland 400 bij 500 meter groot. "De uitbarstingen vinden plaats met een frequentie tussen 30 seconden en 1 minuut en zijn zo'n honderd meter hoog", liet de kustwacht nog weten.

"Het nieuwe eiland raakt intussen het naburige eiland Nishinoshima op twee punten boven de zee en ze zijn aan het samensmelten." Dat werd tijdens een verkenningsvlucht vastgesteld. De kustwacht houdt regelmatig verkenningen om de staat van het eilandje in het midden van de Ogasawara-archipel te controleren.

"Gezien de intense vulkanische activiteit, kunnen we aannemen dat er nog meer magma naar boven zal komen", zei een professor van het vulkanisch onderzoeksinstituut van de industriële universiteit van Tokio.Het is de eerste keer in 40 jaar dat een eilandje ontstaat in het zuidelijke gebied van Japan. Het nieuwe eilandje leek aanvankelijk erg fragiel, maar de overlevingskans neemt toe.

Sinds het einde van de Pacifische Oorlog zijn in het gebied dat gevoelig is voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen al verschillende eilandjes ontstaan op Japans gebied. Een eiland uit 1986 verdween dan weer in twee maanden tijd, net als een ander dat in september 1973 was ontstaan nabij Nishinoshima.

Toch komt dit fenomeen niet enkel in Japan voor. Twee maanden geleden ontstond in de Arabische Zee een eiland na een krachtige aardbeving in Pakistan.