Russische experts verwerpen hypothese van vergiftiging Arafat

De Russische experts belast met het onderzoeken van stalen van het stoffelijk overschot van Yasser Arafat zeggen dat de voormalige Palestijnse leider een natuurlijke dood gestorven is. Ze sluiten uit dat hij overleden zou zijn aan poloniumvergiftiging. Dat heeft Vladimir Ouïba, directeur van het agentschap dat de stalen onderzocht, bekendgemaakt.

De bevindingen komen overeen met die van de door het Franse gerecht aangestelde experts, eerder deze maand. De weduwe van de Palestijnse leider liet toen weten de uitkomsten van het Franse onderzoek voor de rechtbank aan te zullen vechten.

De hypothese van vergiftiging werd nieuw leven ingeblazen door een artikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Daarin stonden de resultaten van een Zwitsers onderzoek waaruit wel de aanwezigheid van sporen van polonium 210 bleek op het stoffelijk overschot van Arafat. De uitkomsten van het Russisch onderzoek wijzen nu evenwel opnieuw richting een natuurlijke dood.

In totaal werden een 60-tal stalen van het stoffelijk overschot van de Palestijnse leider voor onderzoek verdeeld over drie teams van Zwitserse, Franse en Russische wetenschappers, die elk onafhankelijk hun onderzoek voerden.

De Palestijnse ambassadeur in Moskou, Faed Mustafa, liet in een reactie aan het Russische persagentschap Ria Novosti weten dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van Arafat voortgezet wordt, ondanks de bevindingen van de Russische en Franse onderzoekers.

"Russen legden politieke verklaring af"

Een Zwitserse onderzoeker die belast was met het analyseren van de stalen beschuldigde de Russen er op zijn beurt van een "politieke verklaring" te hebben gedaan die niet wetenschappelijk is gefundeerd. "Ze hebben hun rapport niet vrijgegeven, en ze beperken zich simpelweg tot conclusies die eender wie kan geven", aldus professor François Bochud.

Arafat stierf in 2004 in het militaire hospitaal van Percy, nabij Parijs. In november 2012 besliste het Franse gerecht tot het opgraven van zijn lichaam omdat er twijfel en onduidelijkheid bleef bestaan over de precieze doodsoorzaak.