Stijging Franse werkloosheid slecht nieuws voor Hollande

Het aantal werklozen in Frankrijk is opnieuw toegenomen. De stijging is slecht nieuws voor president Hollande die van werkgelegenheid een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes had gemaakt.
FRED DUFOUR

In Frankrijk zijn er vorige maand 17.800 werklozen bijgekomen. In het totaal zitten nu 3,5 miljoen Fransen zonder werk. Een absoluut record. De cijfers zijn erg vervelend voor de Franse president François Hollande. Hij had voor de verkiezingen van de werkgelegenheid een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes gemaakt, maar maand na maand blijft het aantal werkloze Fransen toenemen.

"Politiek sloeg het nieuws in als een bom", zegt Frank Renout, VRT-correspondent in Frankrijk. "Hollande belooft al sinds 2012 keer op keer dat de werkloosheid zal zijn afgenomen en opnieuw blijkt dat niet zo te zijn. Hoewel de regering zegt dat de situatie wel verbetert." De slechte cijfers doen de populariteit van Hollande geen goed.

Economen voorspellen dat het nog wel een tijdje kan duren vooraleer de Franse economie opnieuw zal aantrekken. Het is dus niet denkbeeldig dat de komende maanden het aantal Franse werklozen nog verder zal toenemen. "Dat kan electoraal erg pijnlijk worden voor Hollande, want over drie maanden worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden en in mei volgen de Europese verkiezingen."