Vijf Tsjadische soldaten gedood bij schermutselingen in Bangui

Vijf soldaten van het Tsjadische contingent van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie (MISCA) zijn omgekomen bij schermutselingen in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat heeft een woordvoerder van MISCA bekendgemaakt.
MIGUEL MEDINA

De oorzaak en het precieze verloop van de gewapende confrontatie woensdag baden voorlopig in onduidelijkheid. In de noordelijke wijken van de hoofdstad, dicht bij de luchthaven, werden vanuit vooralsnog onbekende hoek schoten gelost vergezeld van enkele ontploffingen. Daarop ontstond paniek die duizenden mensen op de vlucht joeg.

Het vallen van de nacht luidde de terugkeer van een relatieve kalmte in. Vanmorgen werden Franse militairen van de operatie Sangaris ontplooid op de voornaamste wegen naar de luchthaven, ze startten met het uitvoeren van fouilleringen in de omliggende wijken (foto).

Volgens lokale inwoners zouden christelijke "anti-balaka"-milities de Tsjadische soldaten aangevallen hebben in de wijk Gobongo. Ook Burundese soldaten zouden bij de confrontatie betrokken zijn geraakt. Nog volgens lokale inwoners van verschillende wijken zouden leden van de Seleka-rebellenbeweging de Tsjadische soldaten geholpen hebben in het terugdringen van de christelijke milities. Deze informatie werd evenwel niet bevestigd door MISCA, noch door een Franse militaire of een onafhankelijke bron.