VN: "Wellicht al meer dan 1.000 doden in Zuid-Soedan"

Binnen de 48 uur moet het eerste deel van de aangekondigde extra VN-blauwhelmen ter plaatse zijn in Zuid-Soedan om de burgerbevolking te beschermen. Volgens de VN zijn in het land wellicht al meer dan 1.000 doden gevallen.

Een eerste deel van de aangekondigde extra blauwhelmen zou binnen de 48 uur ter plaatse moeten zijn. De extra manschappen moeten de al 8.000 aanwezige blauwhelmen bijstaan om de burgerbevolking te beschermen. In het totaal wordt het aantal VN-troepen opgedreven tot 12.500.

De Keniaanse president en de Ethiopische premier zijn in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba gesprekken begonnen met de Zuid-Soedanese president Salva Kiir om een oplossing te zoeken voor het geweld. Volgens de VN zijn bij het geweld al minstens 1.000 doden gevallen.

De machtsstrijd in Zuid-Soedan lijkt alsmaar meer te ontaarden in een regelrechte burgeroorlog tussen de Dinka, de stam van president Salva Kiir, en de Nuer, de stam van voormalig vicepresident Riek Machar. Die laatste neemt alvast niet deel aan de gesprekken. In zowat de helft van het land wordt nu gevochten.

In de VN-basis van de hoofdstad Juba hebben minstens 20.000 mensen een veilig onderkomen gevonden, in de basis in Bor verblijven er nu 17.000 en in die van Bentiu zo'n 7.000. Bor en Bentiu zijn momenteel in handen van rebellerende strijdkrachten.