Vuurwerkverkoop daalt door strengere wetgeving

De verkoop van vuurwerk in Vlaanderen lijdt onder de GAS-wetgeving. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende vuurwerkverkopers. Bovendien geeft de consument de helft minder uit aan vuurwerk dan de vorige jaren.
AP2013

De GAS-wetgeving en de berichtgeving in de media schrikken de consument af, vinden de verkopers. "Er verschijnt vaak verkeerde berichtgeving in de media die erop gericht is het gebruik van vuurwerk in een slecht daglicht te stellen", vindt Ronny Luypaers van Zeno in Olen. "Maar de consument durft het ook niet meer aan om vuurwerk aan te schaffen door de GAS-boetes. Wij krijgen hier ongelofelijk veel telefoontjes met vragen over wat er nu wel en niet mag."

Bij Zeno ligt de vuurwerkverkoop daarom lager dan vorig jaar en het te besteden bedrag halveerde ook nog eens. "Vorig jaar lag het gemiddelde tussen de 75 en 150 euro, dit jaar is dat slechts de helft", besluit Luypaers.

Koen Buschgens van Edruco in Kapellen bevestigt deze tendens. "Door de nultolerantie in Antwerpen, daalde onze verkoop dit jaar met 20 procent", aldus Buschgens. De Nederlanders compenseren deze daling. "De Nederlanders besteden gemiddeld zo'n 200 euro, zij zijn onze grootste afnemers. De Belgen geven maximaal 100 euro uit", aldus Buschgens.

Glenn Vanthournout van Loods 8 in Brugge panikeert nog niet, al kwam de verkoop later op gang dan vorig jaar. "Mensen denken blijkbaar dat vuurwerk in huis hebben, gevaarlijk is. Maar dat is een mythe", zegt Vanthournout. Hij is er van overtuigd dat de verkoop in de laatste dagen nog zal toenemen. "Tussen 26 en 31 december zijn de echte topdagen. Dan zal de verkoop van vuurwerk gelijk zijn aan die van vorig jaar", besluit Vanthournout.