Zestig gewonden bij aanval door piranha's

In Argentinië zijn gisteren zeker zestig mensen gewond geraakt bij een aanval door een school piranha's. Het incident deed zich voor in de stad Rosario, zo'n 300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Buenos Aires.
imago stock&people

Wat een leuk zwempartijtje met Kerstmis had moeten zijn, is voor veel mensen een veeleer pijnlijke ervaring geworden. Heel wat zwemmers hadden zich verzameld op een populair strand bij de rivier Parana, in de stad Rosario, en waren het water ingedoken om af te koelen in de zomerse temperaturen.

Plots renden ze allemaal in paniek het water uit, bloedend uit verschillende wonden en luid om hulp roepend. Ze bleken het slachtoffer geworden te zijn van een aanval door een school parometa's, een piranhasoort. Meer dan zestig mensen hadden verwondingen opgelopen, minstens twintig van hen waren kinderen. Veel mensen hadden diepe sneden aan hun enkels, vingers en handen. Een kind van 7 jaar verloor een stukje vinger.

De redders riepen de hulp in van medische diensten om samen de eerste zorg toe te dienen voor de politie noodgedwongen het strand moest afsluiten, omdat enkele koppige zwemmers toch in het water bleven. De piranha-aanval was de zwaarste sinds 2008, toen raakten veertig zwemmers gewond. De vleesetende vissen zouden aangetrokken zijn door aas dat door plaatselijke vissers achtergelaten was.

Ricardo Biasatti, een woordvoerder van de plaatselijke overheid, beschrijft de aanval als "een zeldzaamheid". "Dit komt echt maar heel weinig voor. Het was een samenloop van twee factoren, een school piranha's die even voorbijzwom en een drukbevolkt gebied."

Piranha's voeden zich normaal gezien met andere vissen en fruit. Slechts zelden durven ze mensen aan te vallen.