"Moord op oud-minister is poging om nationale eenheid te ontwrichten"

Vanmorgen is in de Libanese hoofdstad Beiroet oud-minister van Financiën Mohammad Shattah om het leven gekomen bij een aanslag. Volgens Hezbollah is de moord een poging om de "nationale eenheid" te ontwrichten. Maar Hezbollah reageerde niet op de beschuldigingen van de Libanese coalitie. Syrië wijst elke beschuldiging van de hand.

Een van de mensen die bij de bomaanslag in Beiroet vanmorgen is omgekomen, is dus Mohammad Shattah. Hij is een soennitische moslim, en was een belangrijke oppositiefiguur en adviseur van ex-premier Saad al-Hariri. Het coalitielid staat vijandig tegenover het regime in Damascus.

Shattah zou op weg geweest zijn naar een vergadering in het huis van Hariri toen het konvooi waar zijn auto deel van uitmaakte, het doelwit werd van een bomauto. De krachtige explosie was in heel de stad te horen. De aanslag vond plaats in de zakenbuurt en vlak bij het Libanese parlement. De zwarte rookpluim was van kilometers ver te zien.

Volgens de laatste cijfers zouden er zeker vijf doden en minstens 50 gewonden gevallen zijn bij de aanslag maar die aantallen zullen vermoedelijk nog oplopen. Shattah, tegen wie de aanslag gericht was, had een uur voor de explosie via Twitter nog kritiek geuit op de sjiitische militie Hezbollah die het regime in Syrië steunt. Hij was op weg naar een vergadering van de zogenoemde "14 maart"-coalitie die steun verleent aan de Syrische oppositie.

"Willekeurige beschuldigingen komen voort uit politieke haat"

Hezbollah reageert niet op de verdachtmakingen van de Libanese coalitie. "Volgens Hezbollah past deze verachtelijke daad in het kader van een reeks misdaden en aanslagen die erop gericht zijn het land te vernietigen", gaf de sjiitische bondgenoot van Damascus aan in een communiqué.

"Het is een verwerpelijke poging om de stabiliteit en de nationale eenheid in het gedrang te brengen, iets waar enkel de vijanden van Libanon van profiteren", klinkt het nog.

De partij reageert niet op de beschuldigingen van Saad al-Hariri, leider van de zogeheten "14-maart-coalitie", een alliantie van vooral soennietische en christelijke partijen in Libanon. Hariri verdenkt Hezbollah en het Syrische regime ervan achter de aanslag te zitten.

Het Syrische regime ontkende elke betrokkenheid bij de aanslag in Beiroet. "Deze willekeurige en ongegronde beschuldigingen komen voort uit politieke haat", zei de Syrische minister van Informatie, Omrane al-Zhobi, aan het persagentschap Sana.

"Sommige mensen in Libanon blijven het regime in Damascus beschuldigen telkens als er een pijnlijke aanslag plaatsvindt in Libanon", verwees de minister naar de 14-Maart-coalitie. Hij beschuldigde er de Libanese coalitie zelf dan weer van steun te bieden aan de Syrische rebellen.

Premier Di Rupo heeft niets gemerkt van de aanslag

De Belgische premier Elio Di Rupo, die op het moment van de aanslag op bezoek was in Libanon, waar hij de Belgisch soldaten heeft ontmoet (zie foto onderaan), ondervond geen hinder van de aanslag. Di Rupo was per helikopter onderweg naar het zuiden van het land en stelt het wel, zo meldt zijn woordvoerder.