"Onze vrijlating moet imago Rusland opkrikken"

Volgens Nadezjda Tolokonnikova, een van de leden van de Russische meidengroep Pussy Riot, die eerder deze week is vrijgelaten, moeten haar vrijlating en die van Maria Aljochina dienen om het imago van Rusland op te krikken, vóór het begin van de Winterspelen in Sotsji. Het is zeker geen humanitaire geste, zegt ze.

Tolokonnikova (rechts op foto) en Aljochina (links) stonden vandaag de pers te woord in Moskou. "Nu de Olympische Winterspelen voor de deur staan, wil Vladimir Poetin vermijden dat zijn favoriete project schade lijdt", zegt Tolokonnikova.

De twee leden van Pussy Riot kwamen begin deze week vervroegd vrij, een gevolg van een amnestiewet die vorige week is aangenomen door de Doema, het Russische parlement. De twee zaten een celstraf van twee jaar uit omdat ze met hun punkgroep een protestlied tegen Poetin hadden gezongen in de orthodoxe kathedraal van Moskou. Een derde groepslid was vorig jaar al vrijgelaten.

Vorige week kwam ook voormalig oppositieleider Michail Chodorkovski vrij. "De autoriteiten doen dat alleen maar onder druk van de Russische en westerse maatschappij", zegt Tolokonnikova. Ze vreest ervoor dat de repressie in haar land na de Winterspelen weer zal toenemen.

"Of je het nu graag hoort of niet: naar de Spelen in Rusland gaan is ook de interne politieke toestand in Rusland aanvaarden, en de rol van degene die daar belang bij heeft: president Vladimir Poetin."

Zowel Tolokonnikova als Aljochina zeggen dat ze in Rusland zullen blijven om zich te concentreren op het verbeteren van de omstandigheden van de politieke gevangenen.