Directeur Teun Gautier verlaat De Groene Amsterdammer

Teun Gautier (45) stapt op als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. De aanleiding voor zijn vertrek is het feit dat hij de redactie en het bestuur van het Nederlandse opinieweekblad pas vorige week geïnformeerd heeft over een lening die hij in 2012 gaf aan een auteur.

Gautier leende Edwin de Roy van Zuydewijn in het voorjaar van 2012 voor een korte termijn 17.000 euro. De auteur betaalde het geld zoals afgesproken snel terug, maar de redactie en het bestuur werden hierover pas vorige week geïnformeerd.

De Roy van Zuydewijn is in Nederland onderwerp van journalistiek en politiek debat, waardoor de zakelijke handeling van Gautier, zo luidt het in een persbericht, "in verband zou kunnen worden gebracht met de redactionele afwegingen van het weekblad".

Voor het bestuur en de redactie was het "niet aanvaardbaar dat de redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zou betwijfeld worden". Nog volgens het persbericht gaan Gautier en De Groene Amsterdammer in goed overleg uit elkaar en "betreuren alle betrokkenen het dat zij afscheid moeten nemen van een gewaardeerde directeur".

Als directeur van de uitgeverij De Groene Amsterdammer was Gautier ook als financieel directeur verbonden aan De Correspondent, het online nieuwsproject van Rob Wijnberg. Ook die functie zal hij niet meer vervullen. Gaultier trad in mei 2009 aan. Onder zijn leiding steeg het aantal abonnees van De Groene Amsterdammer van 16.000 naar 19.000.