Drie doden bij lawines in Franse en Zwitserse Alpen

Bij verschillende lawines zijn in de Zwitserse en Franse Alpen drie mensen om het leven gekomen. Ook raakten meerdere mensen gewond. En Groot-Brittannië werd voor de tweede keer deze week getroffen door een winterstorm.

In het Franse skioord Courchevel stierf een vijftig jaar oude huttenwacht, nadat hij door een lawine werd gegrepen toen hij met zijn zoon naar zijn schuilhut aan het klimmen was. De zoon bleef volgens de politie ongedeerd.

Een skiër, een jongen tussen de vijftien en twintig jaar, bezweek dan weer aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in Grenoble nadat hij meegesleurd werd door een lawine in Serre-Chevalier.

Net als de jongeman waren verschillende skiërs in La Clusaz en Val Thorens off piste toen ze verrast werden door een lawine. Twee van hen raakten zwaargewond. De Franse meteodienst had in verschillende skigebieden gewaarschuwd voor lawines.

In het Zwitserse skioord Sankt Moritz kwam een 50-jarige skiër om het leven toen hij off piste op de 3.000 meter hoge Piz Nair door een lawine werd gegrepen. De lawine sleurde hem ongeveer 1.000 meter in de diepte, zo meldden de autoriteiten. Zijn begeleider, een 35-jarige Duitser, kon de lawine nog vermijden. Hij kwam er met de schrik van af, maar verkeerde wel in shock.

Gisteravond al verongelukte een 27-jarige Ier in het Gotthardgebied tijdens een skitour. In de Zwitserse Alpen geldt voor lawines waarschuwingspeil 3, wat duidt op aanzienlijk gevaar.

In Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is de afgelopen dagen ongewoon veel sneeuw gevallen in de Alpen. Veel bomen zijn geknakt onder het gewicht van de sneeuw en in de Oostenrijkse deelstaat Tirol zitten 3.300 gezinnen zonder stroom omdat de elektriciteitslijnen het hebben gegeven

Tweede storm van de week raast over West-Europa

Groot-Brittannië wordt voor de tweede keer deze week getroffen door een winterstorm. De wind haalt er snelheden tot 130 per uur en ook nu wordt gevreesd voor overstromingen. Veel wegen zijn onberijdbaar door omgevallen bomen, het treinverkeer loopt vertraging op en hier en daar zijn vluchten geannuleerd.

Tot nu toe is vooral het zuiden van Engeland getroffen, maar de storm verplaatst zich nu noordwaarts. Vooral aan de kusten worden zware windstoten verwacht. De weervoorspellers verwachten ook grote hoeveelheden regen en waarschuwen voor overstromingen in 50 plaatsen in Engeland, Wales en Schotland.

Momenteel zitten zo'n 13.000 huizen in Groot-Brittannië nog altijd zonder stroom, een gevolg van de kerststorm van drie dagen geleden. De energiebedrijven zijn naar eigen zeggen druk in de weer om alle huizen zo snel mogelijk weer aan te sluiten.

Verschillende Britse treinmaatschappijen melden dat hun treinen vertraging oplopen. Door de felle wind en de zware regenval moeten veel treinen noodgedwongen trager rijden. Op de luchthaven van de Ierse hoofdstad Dublin konden enkele vliegtuigen niet landen door de felle zijwind.