Haaien twitteren om zwemmers te waarschuwen

Aan de kust in het westen van Australië hoeven zwemmers niet langer constant te vrezen voor haaien in het water. Want die haaien sturen automatisch zelf een tweet uit als ze in de buurt komen om zwemmers te waarschuwen dat ze beter uit het water blijven.
Deze foto werd onlangd gepost door Surf Life Saving WA.

Wetenschappers hebben bij 320 haaien een zendertje geïnstalleerd -dat 10 jaar lang blijft werken-, dat hun bewegingen registreert. Wanneer een van de haaien op een halve mijl van de kust nadert, stuurt het zendertje een signaal uit, dat door een computer automatisch wordt omgezet in een tweet. De tweet geeft informatie over waar de haai zich bevindt, over welk soort haai het gaat en over de grootte van het dier.

West-Australië is de regio waar de meeste aanvallen door haaien gebeuren. De autoriteiten controleren de kusten al jaren met boten en helikopters, maar de recente aanvallen noopten de autoriteiten te zoeken naar een nieuwe en snellere manier om de strandgangers te waarschuwen. Volgens een van de initiatiefnemers is het systeem veel sneller dan de traditionele waarschuwingen op de radio. "Dan verneem je vaak veel te laat dat er een haai in de buurt is, nu is het instant-informatie, er is geen excuus meer."

Maar er zijn ook kritische geluiden te horen. "Dit systeem is helemaal niet wetenschappelijk gefundeerd en het zal geen enkel positief effect hebben op de veiligheid van de zwemmers", zegt Ross Weir van een organisatie die strijdt voor het behoud van de haaien.