Kerry betreurt terrorismestempel voor Moslimbroeders

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft aan zijn Egyptische collega Nabil Fahmy zijn bezorgdheid geuit over de beslissing om de Moslimbroeders, de partij van de verdreven president Mohammed Mursi voortaan te beschouwen als terroristen. Bij confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van Mursi is gisteren in Caïro opnieuw een dode gevallen.

Kerry heeft in het telefoongesprek met Fahmy ook de aanslag dinsdag in Mansoura, in het noorden van het land, veroordeeld. Bij die aanslag vielen 15 doden. Als gevolg daarvan besliste de Egyptische regering om de Moslimbroeders voortaan als een terroristische organisatie te beschouwen.

Voor de honderdduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap betekent dat dat ze voortaan onderworpen zijn aan de zware anti-terrorismewet uit 1992. Voor hen geldt onder meer een samenscholingsverbod en een verbod tot betogen.

De Moslimbroeders echter ontkennen elke betrokkenheid bij de aanslag in Mansoura, die overigens werd opgeëist door de jihadistische groepering Ansar Beit al-Maqdess. De opnieuw toenemende spanningen hebben gisteravond in Caïro geleid tot nieuw geweld tussen studenten van de prestigieuze Al-Azharuniversiteit -aanhangers van Mursi - en tegenstanders van de verdreven president. Daarbij viel een dode.

De Egyptische overheid meldde dat zeven "oproerkraaiers" van de Moslimbroederschap zijn opgepakt, op verdenking van overtreding van het manifestatieverbod. Een dertigtal anderen zijn opgepakt voor het bezit van pamfletten en het aanzetten tot geweld. Waarnemers vrezen nu dat de Broederschap - verboden maar getolereerd onder het regime van president Hosni Moebarak - nu wel eens helemaal zou kunnen radicaliseren.