Nederlanders bouwen grootste ijskoepel ter wereld

Zo'n 50 Nederlandse studenten van de Technische Universiteit Eindhoven gaan volgende maand in Finland de grootste ijskoepel ter wereld bouwen. De koepel wordt 10 meter hoog en zal een diameter hebben van 30 meter.
Een impressie van de koepel.

Het team van Nederlandse studenten trekt naar het dorpje Juuka, in het midden van Finland. Om de koepel te bouwen, gebruiken ze een mengsel van houtsnippers en ijs, pykrete genaamd. Dat zorgt ervoor dat de constructie steviger is. 

Op de bouwplaats wordt eerst een enorme ballon opgeblazen, die dient als vorm. Daarover wordt een net van touwen gespannen, waarover in een week tijd afwisselend lagen ijs en sneeuw worden gespoten. Het mengsel van houtsnippers wordt aangebracht op plaatsen waar er extra versteviging nodig is, zodat de koepel echt sterk wordt.

De onderzoekers willen aantonen dat pykrete een goedkoop en milieuvriendelijk bouwmateriaal is voor tijdelijke constructies. Enkele bouwers van ijshotels in Scandinavië zullen het project op de voet volgen. Dankzij de Nederlandse constructiemethode hopen ze meer en grotere kamers te kunnen bouwen. De bouwmethode met ijsblokken, die ze nu gebruiken, beperkt namelijk de mogelijkheden.

De Nederlandse studenten hopen de koepel klaar te hebben op 18 januari. Als het lukt, verbreken ze het oude wereldrecord van de grootste ijskoepel. Die was het werk van een Japanner en had een diameter van 25 meter.