President Bolivia is tegen verbod op kinderarbeid

De Boliviaanse president Evo Morales steunt de vraag om de leeftijd waarop kinderen kunnen beginnen werken, te verlagen tot 12 jaar. Nu is dat volgens internationale afspraken 14 jaar. Morales is zelf een voormalige kindarbeider.
Evo Morales, de president van Bolivia.

In Bolivia werken volgens een studie uit 2008 zo'n 850.000 kinderen. Het extra geld dat ze verdienen is voor veel gezinnen belangrijk om te overleven. Nu is het mogelijk om vanaf 14 jaar legaal te werken, maar sommigen willen die leeftijd verlagen tot 12 jaar.

Enkele dagen geleden zat Morales samen met enkele vertegenwoordigers van kinderen- en jongerengroeperingen (kleine foto). Zij verzetten zich tegen de leeftijdsgrens van 14 jaar. De president zei achteraf dat hij begrip heeft voor hun standpunt.

"Sommige kinderen hebben geklaagd over de conventie. Ik wil dat de ILO (de Internationale Arbeidsorganisatie, red.) weet dat ze de kinderen niet steunen. Want vanwege familiale redenen, of omdat ze wees zijn, of door nog andere redenen zijn ze soms verplicht om te werken."

Morales zei ook dat volgens hem kinderarbeid niet verboden moet worden, maar dat kinderen niet mogen uitgebuit worden. "De staat moet ervoor zorgen dat er zorg wordt gedragen voor kinderen en dat ze beschermd worden", aldus de president, die zelf als kind verschillende jobs had. Hij hielp onder meer in een bakkerij en maakte stenen.

De kinderen en jongeren benadrukten zelf dat hun werkomstandigheden wel strikt moeten worden gereglementeerd. "Het zal geen aansporing zijn voor ons om te werken. Als we werken, zal het vrijwillig zijn. Zelfs onze ouders zullen ons niet kunnen dwingen", zei een vertegenwoordiger die met Morales had samengezeten.