Rechter in NY beoordeelt spionageprogramma NSA als wettelijk

Een New Yorkse rechter heeft geoordeeld dat het omstreden programma van de NSA om telefoondata te verzamelen "legaal" is. Zijn ambtgenoten in Washington twijfelden tien dagen eerder nog sterk aan de grondwettelijkheid van het programma.
AFP ImageForum

Rechter William Pauley oordeelde dat er "geen enkel bewijs is dat de regering het op grote schaal verzamelen van telefonische metadata voor andere doeleinden heeft aangewend dan voor het verhinderen en onderzoeken van terreuraanslagen".

De magistraat moest zich uitspreken in een zaak die werd ingespannen door de Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden (ACLU) tegen de regering-Obama. Volgens de ACLU is het spionageprogramma van de NSA illegaal.

"De vraag die aan het hof werd gesteld, is of het programma voor het op grote schaal verzamelen van telefonische metadata legaal is", schreef rechter Pauley in zijn uitspraak. "Het hof oordeelt van wel."

Het programma, waarvan de vroegere consultant Edward Snowden de reikwijdte onthulde, laat de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten toe om telefonische metadata te verzamelen (oproepnummers, oproepduur, enzovoort), ook van VS-burgers. Het programma is onderdeel van de strijd tegen terreur.

De ACLU zegt in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de rechter in New York.

AP2013