Regering Zuid-Soedan bereid tot staakt-het-vuren

De Zuid-Soedanese regering is bereid onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht te nemen in het conflict met de rebellerende strijdkrachten. Dat heeft ze bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Barnaba Benjamin laten weten op een speciale topconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Leiders van verschillende landen in Oost-Afrika waren in Nairobi bijeengekomen om een oplossing te zoeken voor het conflict in Zuid-Soedan.

"Laat het duidelijk zijn dat we een ongrondwettelijke omverwerping van een democratisch verkozen regime in Zuid-Soedan niet aanvaarden", luidt de verklaring van de Oost-Afrikaanse leiders. "Geweld heeft nooit geleid tot oplossingen", voegt de Keniaanse president Uhuru Kenyatta daaraan toe.

De Oost-Afrikaanse leiders scharen zich met andere woorden achter de Zuid-Soedanese president Salva Kiir, die in juli zijn vicepresident Riek Machar de bons gaf. Aangenomen wordt dat Machar achter de rebellen zit die de wapens tegen het regime in Juba hebben opgenomen, hoewel hij dat zelf ontkent.

Meer dan 120.000 vluchtelingen

Intussen zijn in Zuid-Soedan al meer dan 120.000 mensen op de vlucht voor het geweld. Zowat de helft van hen heeft zijn toevlucht gezocht in de gebouwen van de VN, melden de Verenigde Naties.

Het aantal vluchtelingen is sinds een tweetal weken opnieuw gevoelig gestegen. Op 15 december brak het geweld in de hoofdstad Juba in alle hevigheid los, waarna het zich naar de rest van het land verspreidde. Vandaag raakte bekend dat het regeringsleger de stad Makalal veroverd op de rebellen heeft heroverd.

De Verenigde Naties hebben berekend dat er zeker 166 miljoen dollar - omgerekend zo'n 120 miljoen euro - nodig is om mensenlevens te redden. De VN heeft bij de leiders van het land aangedrongen op dialoog.

Meest gelezen