Regularisatie zwart geld levert fiscus al 813 miljoen op

In de eerste helft van dit jaar hebben meer dan 16.000 Belgen hun zwart geld aangegeven bij de fiscus. Dat heeft ruim 800 miljoen euro opgeleverd aan belastingen en boetes. En die opbrengst is twee derden meer dan was gehoopt.

Op 15 juli 2013 werd de tweede fiscale regularisatieronde afgesloten. Tot dan gold een boete van 10 procent voor wie zijn zwart geld liet regulariseren.

De fiscus ontving in totaal 16.350 dossiers. Die zijn intussen verwerkt en leveren in totaal 813 miljoen euro opbrengsten op. "Het vooropgestelde objectief van 488 miljoen euro voor de fiscale regularisatie wordt hiermee ruimschoots overschreden", klinkt het bij Financiën. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V, foto) is erg tevreden met het resultaat.

De derde en laatste regularisatieronde is nog aan de gang. Tot 31 december kunnen nog nieuwe dossiers worden ingediend. Op die fiscale inkomsten geldt een boete van 15 procent. Op inkomsten afkomstig van "ernstige en georganiseerde fiscale fraude" wordt dat tarief verhoogd met een boete van 20 procent.