Veroordeling bisschop die pedofilie in doofpot stopte, ongedaan gemaakt

Een hof van beroep in Pennsylvania, in de Verenigde Staten, heeft de veroordeling van een belangrijke geestelijke in de Amerikaanse katholieke kerk ongedaan gemaakt. De rechtbank vraagt dat monseigneur William Lynn op vrije voeten wordt gesteld. Hij was veroordeeld omdat hij gevallen van seksuele agressie door priesters in de doofpot had gestopt.
AP2013

De bisschop kreeg daar in 2012 nog tot zes jaar gevangenis voor. Hij was er ook van beschuldigd dat hij niets had gedaan om zeker twee priesters uit functies te verwijderen waarin ze in contact kwamen met minderjarigen.

Het hof van beroep in Pennsylvania oordeelde echter dat er niet voldoende bewijzen zijn om aan te tonen dat Lynn handelde met de bedoeling seksueel misbruik aan te moedigen of mogelijk te maken. Zijn veroordeling is teruggedraaid.

Het eerste proces tegen Lynn veroorzaakte veel ophef in de VS. Hij was de eerste hoge katholieke geestelijke daar die werd veroordeeld vanwege de manier waarop de kerk met misbruik was omgegaan.