Weens nieuwjaarsconcert herdenkt Eerste Wereldoorlog

Het nieuwjaarsconcert van het Weense Filharmonisch Orkest zal op 1 januari focussen op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo wordt onder meer de "Friedenspalmen Walzer" van Josef Strauss gespeeld. Dat heeft Clemens Hellsberg, voorzitter van de Weense Filharmonie, vandaag aangekondigd.
AP2013

Met Daniel Barenboim (foto in tekst) als dirigent heeft de Wiener Philharmoniker bewust een orkestleider uitgenodigd die met zijn West-Eastern Divan Orchestra al vaker voor vrede en mensenrechten opkwam.

Het is de tweede keer dat Barenboim in Wenen voor dit druk bekeken concert de dirigeerstok zal hanteren.

Op 28 juni wil de Weense Filharmonie ook een concert in Sarajevo geven. In die stad werd in 1914 de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand vermoord, en die moord was de aanleiding voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Het nieuwjaarsconcert wordt uitgezonden in 70 landen. Bij ons is het woensdag vanaf 11.15 uur te zien op Eén en te beluisteren op Klara.