Zwaarste regenval zal voor Vlaams-Brabant en Limburg zijn

Door de overvloedige regen staan de waterlopen op een aantal plaatsen in Vlaanderen erg hoog. Zo ging het waterpeil van de Bellebeek, een zijstroom van de Dender, vanavond flink de hoogte in. Al werd de toestand nooit kritiek.

De Vlaamse Milieumaatschappij had eerder vandaag veel regen verwacht in Oost-Vlaanderen met overstromingen in het Denderbekken, in de buurt van Oudenaarde en Aalst.

Maar nu blijkt dat de zwaarste regenval eerder voor Vlaams-Brabant en Limburg zal zijn. Verwacht wordt dat het waterpeil vannacht nog zal stijgen, al wordt het nergens kritiek.

"Grotten van Han weer toegankelijk voor publiek"

De storm van afgelopen nacht en ochtend heeft dan weer vooral in Wallonië wateroverlast veroorzaakt. De Lesse wordt nu extra in de gaten gehouden, want gisteren trad de rivier nog buiten haar oevers.

De "Grotten van Han" zijn intussen weer toegankelijk voor het publiek, na de kerstavondstorm van dinsdag. Al staat er in de laagste zalen nog zeker vier meter water. Bij nieuwe hevige regen zullen de grotten opnieuw sluiten.

In Vlaanderen viel het al bij al nog mee. Omdat er veel wind werd verwacht, werden de provinciedomeinen van Vlaams-Brabant en Antwerpen uit voorzorg afgesloten. En dat al voor de tweede keer deze week. Dinsdag waren er veel takken afgewaaid, maar vandaag was er geen schade. Het is heel uitzonderlijk dat parken twee keer in één week worden gesloten.

Aan de kust hebben de rukwinden snelheden tot 90 kilometer per uur gehaald. De brandweer moest hier en daar uitrukken voor weggewaaide dakpannen en omgevallen bomen.

In Nieuwpoort is een gevel van een leegstaande loods omvergeblazen. De stenen en het puin kwamen op de weg terecht, maar niemand raakte gewond.