29 pv's en 45 kilo vuurwerk in beslag genomen bij actie

In Baarle-Hertog aan de Nederlandse grens heeft de politie gecontroleerd op de verkoop en het vervoer van vuurwerk. Er werden 29 gerechtelijke processen-verbaal opgemaakt tegen mensen die te veel vuurwerk bij zich hadden in de wagen. 45 kilogram vuurwerk werd in beslag genomen. De winkeliers waren wel allemaal in orde met de reglementering.

De lokale politie van de regio Turnhout was met een team van een twintigtal gespecialiseerde mensen op pad in de grensstreek met Nederland. Ook de cel Springstoffen van de FOD Economie was er met enkele personen aanwezig. De actie startte om 9 uur en duurde de hele dag.

"Eerst waren de vele verkooppunten van vuurwerk in de grensgemeente aan de beurt", zei commissaris Bart Raeymaekers van de Turnhoutse politie vanmiddag. "Zij worden gecontroleerd op het naleven van de reglementering inzake het opslaan en verkopen van vuurwerk. Tijdens een tweede fase worden er ook controles uitgevoerd rond het vervoeren ervan."

De winkeliers zijn niet verrast door de controle. "We verwachten ze zeker de laatste dagen voor nieuwjaar, zij zijn deze maand al drie keer geweest", zegt de uitbater van een vuurwerkwinkel. De uitbaters hebben geen problemen met de controles, maar klagen wel over de hinder die dat met zich meebrengt.

"Iedere keer werd het druk. Het kost ons omzet. Nu was de winkel een half uur gesloten om de controle zo snel mogelijk te laten verlopen."

De controles tijdens de eindejaarsperiode zijn nodig, zegt de politie. "Baarle-Hertog is een beetje het vuurwerkdorp van België. En daarom moeten we nu controleren of de veiligheid gewaarborgd is", zegt Jan Theys van de politie. Uiteindelijk waren alle gecontroleerde winkels in orde met de voorschriften.

Ook klanten werden gecontroleerd

Niet alleen de winkels die vuurwerk verkopen, kregen controleurs over de vloer. In de streek van Turnhout werden ook wegversperringen opgesteld om de automobilisten te controleren. Elke koper mocht maar 1 kilo springstof bij zich hebben. 29 personen bleken zich daar niet aan gehouden te hebben.

"In totaal is 45 kilogram vuurwerk in beslag genomen", zegt Raeymaekers. "Het ging in alle gevallen om een gelijkaardige hoeveelheid die men te veel mee had. Een echte vuurwerksmokkelaar zat er niet tussen." Volgens de politiecommissaris zullen er de komende dagen in de regio nog verscheidene kleinere controleacties plaatsvinden rond het vervoer van vuurwerk.