2 Nederlandse jongens verliezen hand door vuurwerk

In Nederland hebben acht mensen zich de voorbije dagen al moeten laten opereren door een plastisch chirurg nadat ze vuurwerk hadden afgeschoten. Twee slachtoffers zijn minderjarige jongens die een hand kwijtraakten.

"Wij hebben in de aanloop naar oudjaar al acht slachtoffers binnengekregen, onder wie twee mensen die een handamputatie hebben ondergaan. En dat zijn minderjarigen, dus dat is wel zorgwekkend", zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar op de Nederlandse NOS-radio. Het gaat om een nationaal cijfer voor heel Nederland. De helft van de slachtoffers zijn jonger dan 18.

"Dat is wat wij als plastisch chirurgen zien, het gaat niet om alle letsels", voegt ze eraan toe. Hoeveel mensen zich bij de huisarts of in het ziekenhuis hebben gemeld met lichtere verwondingen, is niet duidelijk. De slachtoffers vallen meestal door illegaal vuurwerk, luidt het. Van de Kar vreest voor nog ernstige ongevallen, omdat er volgens haar zwaarder vuurwerk in omloop is dan de voorbije jaren.

Illegaal vuurwerk is een groot probleem in Nederland, waar het gebruik van vuurpijlen en dergelijke een pak populairder is dan bij ons. De plastisch chirurg pleit niet voor een vuurwerkverbod, "mits een heel streng toezicht op illegaal vuurwerk en een heel goeie voorlichting". In een twintigtal Nederlandse gemeenten zijn de komende dagen "knalvrije zones" van kracht -bijvoorbeeld rond scholen en ziekenhuizen- waar het verboden is om vuurwerk af te schieten.

Omdat de regels voor het kopen van vuurwerk in Nederland een pak strenger zijn dan bij ons, komen veel Nederlanders in België hun voorraad inslaan. Bovendien is het in ons land ook goedkoper.