Herman De Croo wijkt dan toch voor zijn zoon

Kamerlid Herman De Croo is bereid kandidaat te zijn op de lijst voor het Vlaams Parlement van Open VLD. Het liberale boegbeeld uit Brakel geeft in Het Laatste Nieuws aan dat hij niet langer vasthoudt aan een nieuwe kandidatuur voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Bij Open VLD lijkt een potentieel probleem bij de lijstvorming in Oost-Vlaanderen van de baan. Herman De Croo, die al 45 jaar lid is van de Kamer, maakt plaats voor zijn zoon Alexander op de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de Vlaamse liberalen. 

"Uiteraard ben ik kandidaat om opnieuw op een lijst te gaan staan, maar dat zal waarschijnlijk niet de federale zijn", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Ik snap dat het wat moeilijk ligt binnen de partij als straks twee op de vier Oost-Vlaamse verkozenen in de Kamer De Croo heten."

Eén probleem lijkt dus van de baan voor partijvoorzitster Gwendolyn Rutten. Alexander De Croo wordt nu bijna zeker lijsttrekker op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen.

En vader Herman, het stemmenkanon van Brakel? Die verkast mogelijk naar de lijst voor het Vlaams Parlement. "Ik hoef geen lijsttrekker te worden, ik hoef zelfs geen plaats bij de eerste tien. Zet mij maar achteraan, ik raak wel verkozen."