Jemenitische stam pleegt aanslag op pijplijn

In Jemen hebben leden van een plaatselijke stam een aanslag gepleegd op een belangrijke oliepijplijn die in handen is van buitenlandse firma's. Daardoor is de olieproductie in de provincie Hadramaut stilgelegd, in het zuidoosten van het land.

Gewapende mannen hebben de pijplijn richting Golf van Aden doen ontploffen ter hoogte van de stad Chadr. Die pijplijn transporteert dagelijks 120.000 vaten olie. De aanslag heeft mogelijk te maken met de dood van een stamhoofd, begin deze maand.

In Jemen, waar een groot deel van de bevolking in stammenverband leeft en zwaarbewapend is, worden geregeld aanvallen gepleegd tegen olie- en gaspijpleidingen. Die aanslagen zijn vaak het werk van de stammen, die zo druk op de regering willen uitoefenen.

Voor Jemen is de olie-export van groot belang, zeker nu een groot deel van de economie op sterven na dood is door de onveiligheid en de politieke crisissen in het land. Door sabotage-acties viel de olieproductie in 2011 terug naar 170.000 vaten per dag, tegen nog zo'n 259.000 vaten het jaar voordien. De daling van de productie is ook te wijten aan een gebrek aan nieuwe investeringen en een gebrekkig onderhoud van de infrastructuur.