Modernere Sojoezraket klaar voor het heelal

Na talrijke pannes in de testfase heeft een nieuwe Russische draagraket succesvol een eerste vlucht afgerond. Met deze modernere Sojoezraket, die tot 2.800 kilo laadvermogen in een baan rond de aarde kan brengen, hoopt Rusland in de toekomst meer geld te verdienen in zowel de commerciële ruimtevaart als het transport van satellieten.
AP2013
Sojoez 1-raket vanop basis in Kazachstan

De raket werd vanop de basis Plesetsk, in het noordwesten van Rusland, in een baan rond de aarde geschoten. Dat deelde het Russische minister van Defensie mee. Het leger heeft de ontwikkeling van de Sojoez-2.1w als top secret behandeld, wat verklaart waarom er geen videobeelden zijn van de lancering. Bij lanceringen vanop de bekende basis Bajkonoer, in Kazachstan, is dat anders.

De lichtere draagraket vervoerde bij haar eerste vlucht de 39 kilogram wegende satelliet "Aist" (ooievaar) van studenten uit Samara.

De Sojoez-2.1w zou oorspronkelijk eind 2012 voor het eerst gelanceerd worden, maar technische problemen, zoals een zuurstoflek, leidden tot uitstel.