Ook Chinese hulp vaart zich vast in het poolijs

De pinguïns op Antarctica krijgen nog iets langer het gezelschap van de 74 bemanningsleden van het Russische onderzoeksschip MV Akademik Sjokalski. De Chinese ijsbreker die hen had moeten bevrijden, heeft rechtsomkeer moeten maken omdat hij zelf niet door het poolijs kon varen.

Normaal gezien had de ijsbreker Snow Dragon vannacht het onderzoeksschip moeten bereiken, maar de missie werd op elf kilometer afstand van het noodlijdende schip afgebroken. "Het Chinese schip is jammer genoeg dik ijs tegengekomen en dat ijs kon niet doorbroken worden", zegt Andrea Hayward-Maher van Ansa, de organisatie die de reddingsactie coördineert. "Daardoor kan ik alleen maar zeggen dat de reddingsoperatie mislukt is."

In de loop van de dag zal Ansa onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om de gestrande opvarenden op het vastgelopen Russische schip te helpen. De 74 "slachtoffers" - wetenschappers en toeristen die een historische expeditie van onderzoeker Douglas Mawson overdoen - proberen er het beste van te maken, zoals blijkt uit onderstaande foto's.

De Chinese ijsbreker strandt op elf kilometer afstand

Een nieuwsgierige pinguïn komt een kijkje nemen

De bemanning probeert er het beste van te maken