Partij Aung San Suu Kyi zal deelnemen aan verkiezingen 2015

De partij van de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi belooft aan de verkiezingen van 2015 deel te nemen, zelfs indien de huidige grondwet nog niet gewijzigd is waardoor de oppositieleidster zich geen kandidaat kan stellen voor de functie van president.

De huidige grondwet verbiedt Aung San Suu Kyi, die gehuwd was met een buitenlander en buitenlandse kinderen heeft, de toegang tot het hoogste ambt. Haar echtgenoot, de inmiddels overleden Michael Aris, was van Britse nationaliteit, net zoals haar twee kinderen.

Opgesteld door de ondertussen ontbonden militaire junta en goedgekeurd in een referendum, verleent de wettekst meer bepaald 25 procent van de parlementaire zetels aan actieve militairen. Suu Kyi heeft herhaaldelijk aangekaart dat de grondwet moet gewijzigd worden om de grondlegging van een democratie mogelijk te maken in het land dat de voorbije 50 jaar werd bestuurd door een junta.

Er waren geruchten over een mogelijke boycot van de verkiezingen van 2015 door haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), maar die worden nu dus ontkend. "We zullen de verkiezingen van 2015 winnen", zei een NLD-woordvoerder aan de pers.

De partij wil een nog grotere overwinning dan die van 1 april 2012, waarmee Suu Kyi in het parlement terecht kwam en die een afgetekende zege waren voor de NLD, vandaag de belangrijkste oppositiepartij in het parlement.

De NLD, opgericht in 1988, won de verkiezingen twee jaar later maar kreeg geen werkelijke macht in handen. De stembusgang van 2010 werd geboycot, vooraleer de partij terugkeerde naar het politieke schaakspel na de tussentijdse verkiezingen van april.