Rellen bij demonstratie tegen politiegeweld in Nederland

Een demonstratie tegen politiegeweld en discriminatie in Den Haag, in Nederland, is uitgelopen op schermutselingen en arrestaties. De aanleiding voor de betoging was de vrijspraak afgelopen week van een agent die ervan beschuldigd werd verantwoordelijk te zijn voor de dood van een 17-jarige jongen.

Een aantal demonstranten deed aan het einde van de betoging sjaals voor hun gezicht en sloeg met stokken in op agenten. "Dat nemen we heel ernstig. En we vinden het op z'n zachts gezegd bijzonder dat tijdens een demonstratie tegen politiegeweld juist geweld tegen agenten wordt gebruikt", stelt een politiewoordvoerder.

Twee demonstranten (18 en 25 jaar) werden aangehouden voor openbare geweldpleging en geweld tegen een politieambtenaar. Een derde betoger werd aangehouden, omdat hij waarschijnlijk agenten had beledigd. De rest van de ongeveer 50 demonstranten vertrok na enkele verzoeken van de politie.

De betogers manifesteerden bij het stadhuis om het vertrek van burgemeester Jozias van Aarsen en politiechef Paul van Musscher te eisen. Aanleiding was de vrijspraak afgelopen week van een agent van moord of doodslag op de 17-jarige Rishi Chandrikasing.

De daaropvolgende demonstratie zou op de hoek van de Waldorfstraat en de Rijswijkseweg eindigen, maar de demonstranten wilden verder naar station Hollands Spoor, waar Rishi op 24 november vorig jaar stierf na een achtervolging door de politie. De politie neemt de geweldpleging tegen agenten hoog op en zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

Een woordvoerder van de demonstranten legt de verantwoordelijkheid voor de schermutselingen juist bij de politie. Die zou de demonstranten hebben gedwongen door te lopen terwijl ze zelf juist wilden stoppen. "We worden gecriminaliseerd door de politie. Het was juist een hele positieve demonstratie", stelt organisator Bob Scholten.