Scheepvaartverkeer op de Dender stilgelegd

Op verschillende bevaarbare waterwegen in Oost- en West-Vlaanderen staat het waterpeil hoger dan normaal, een gevolg van de zware regenval van vorige nacht. Op de Dender is het scheepvaartverkeer onderbroken omdat de stroming te sterk is. De felle regen heeft op verschillende plaatsen beken doen overstromen. In Oost-Vlaanderen waren er kritieke punten in Zwalm, Brakel en Oudenaarde.

In Zwalm en Brakel heeft de Zwalm vanmorgen vroeg een uitzonderlijk hoog waterpeil bereikt, maar de toestand bleef er onder controle. "Sinds een paar uur zijn we de kritieke punten aan het controleren, en er is geen enkele plaats waar een zeer hoge nood is", zei burgemeester Karen De Colfmacker van Zwalm (Open VLD).

In de buurt van Oudenaarde werd het overtollige water van enkele beken opgevangen in wachtbekkens. "Sinds de overstromingen van 2010 is er 1,6 miljoen kubieke meter bergingscapaciteit bijgekomen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Zonder die extra capaciteit zouden er allicht woningen ondergelopen zijn. Al kan je nooit volledig beschermd zijn tegen alle mogelijke stormen, toch zijn wel al goed beschermd."

In Wallonië hebben verschillende waterlopen een alarmpeil bereikt, onder meer de Zenne, de Dender, het kanaal Brussel-Charleroi, de Samber, de Maas, de Lesse. Hier en daar wordt gevreesd voor overstromingen.

In de provincie Henegouwen kreeg de brandweer van Aat verschillende oproepen wegens wateroverlast, vooral in de buurgemeenten Frasnes-lez-Anvaing, Beloeil en Bernissart. Het ging vooral over ondergelopen kelders, verstopte rioleringen en straten die blank stonden. In Charleroi is afgelopen nacht 40 liter regen per vierkante meter gevallen: het record voor ons land de afgelopen nacht.

Het wordt weliswaar droger, maar op verschillende plaatsen stijgt het waterpeil nog. In de loop van de namiddag wordt een piek verwacht op de Dender. De dienst Waterwegen en Zeekanaal volgt de toestand op de voet.