Terughoudende reactie op voorstel bestand Zuid-Soedan

Riek Machar, de ontslagen vicepresident van Zuid-Soedan en de vermeende leider van de rebellen tegen president Salva Kiir, reageert gereserveerd op het voorstel voor een onmiddellijk staakt-het-vuren van de regering. Hij vindt dat er eerst moet worden onderhandeld over een controlemechanisme op zo'n staakt-het-vuren.

"Mijn standpunt is dat een staakt-het-vuren op een ernstige wijze onderhandeld moet worden en dat er een mechanisme moet worden voorzien om er toezicht op te houden", zei Machar in een telefoongesprek met de Britse omroep BBC.

Intussen zijn ook de eerste bijkomende blauwhelmen aangekomen in Zuid-Soedan. Het gaat om 72 politieagenten uit Bangladesh. Ze vormen de voorhoede van een bijkomende troepenmacht van 6.000 manschappen waartoe de VN-Veiligheidsraad eerder deze week heeft beslist.

Het geweld in Zuid-Soedan brak eerder deze maand uit en vindt zijn wortels in een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en Riek Machar. In juli heeft Kiir Machar aan de kant gezet als vicepresident, wellicht omdat hij hem beschouwt als een mogelijke bedreiging voor zijn gezag.

Het conflict dreigt te ontaarden in een regelrechte burgeroorlog langs etnische scheidingslijnen. Daarbij staan  de Dinka's, de stam waartoe Kiir behoort, tegenover de Nuer, de stam van Machar.

Het geweld heeft al een 1.000 mensenlevens geëist.  Zo'n 120.000 burgers zijn op de vlucht geslagen. In de vluchtelingenkampen in de buurt van de hoofdstad Juba is al sprake van een tekort aan hulpgoederen en water. "De meeste van die mensen in die kampen hebben geen tenten en slapen onder de brandende zon", legt ngo-medewerkster Sien Knapen uit. "Er zijn nog geen tenten uitgedeeld."