Turkse premier Erdogan: "Ik stap niet op"

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan denkt er niet aan af te treden. Dat heeft hij gezegd op een bijeenkomst van medestanders in de stad Manisa, in het westen van Turkije. De laatste dagen is er fel protest tegen Erdogan vanwege een corruptieschandaal waarbij zonen van drie ministers zouden betrokken zijn.
In Ankara werd er vandaag opnieuw gedemonstreerd.

Erdogan zei aan zijn aanhangers dat de beschuldigingen van fraude niet kloppen en dat ze deel uitmaken van een internationale campagne om de regering in diskrediet te brengen. De eerste minister zei ook dat de overheid scherp zal optreden tegen corrupte ambtenaren en hij vroeg het publiek om op zijn AK-partij te stemmen bij de lokale verkiezingen in maart.

Erdogan maakte duidelijk dat hij niet van plan is om op te stappen, zoals gevraagd wordt door de demonstranten. Die kwamen ook vandaag weer op straat. In de hoofdstad Ankara verzamelden zo'n 4.000 mensen. Ze eisten het ontslag van Erdogan en riepen slogans als "Breek de handen van de dieven", maar tot geweld kwam het deze keer niet.

Tientallen aanhoudingen na protest

Gisteravond trad de politie wel hardhandig op tegen demonstranten. Er waren betogingen in Ankara, Izmir en Istanbul. Vooral in Istanbul trad de politie keihard op toen betogers het Taksimplein probeerden te bereiken. Daarbij werd niet alleen het waterkanon ingezet, maar werden ook rubberkogels en traangas gebruikt.

Er zijn een 30-tal betogers aangehouden en er zijn ook gewonden gevallen.

Premier Erdogan hield gisteravond op de internationale luchthaven van Istanbul ook een meeting voor aanhangers. Hij benadrukte toen hoeveel zijn AK-partij voor Turkije heeft gedaan. Hij waarschuwde ook het gerecht omdat er voortdurend details uitlekken over een corruptieonderzoek waarbij de zonen van drie oud-ministers zijn betrokken.

Erdogan heeft de politieke onrust in zijn land proberen te beheersen door zijn regering te herschikken, maar het protest tegen de Turkse premier houdt aan. Intussen laat het leger weten dat het niet tussenbeide zal komen in de huidige crisis.

AFP ImageForum

Is de regering arrogant?

Drie politici hebben ontslag genomen uit de AK-partij van Erdogan. Een van hen is voormalig minister van Cultuur Ertugrul Gunay, Hij beschuldigt de partijleiding van arrogantie.

De Europese Unie roept Turkije op corruptie "transparant en onpartijdig" aan te pakken. "Ik dring er bij Turkije op aan alle nodige maatregelen te nemen opdat de beschuldigingen van misbruik zonder enige vorm van discriminatie aangepakt zouden worden", laat Europees commissaris Stefan Füle weten.

Premier Erdogan probeert het corruptieonderzoek van het gerecht af te schilderen als een samenzwering tegen zijn regering.