Van Rompuy blikt hoopvol vooruit op 2014

Europees president Herman Van Rompuy ziet het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet. De crisis in de eurozone is voorbij en het gaat stilaan beter met de economie. 2014 wordt ook een belangrijk jaar op politiek vlak want er worden Europese verkiezingen gehouden. Hij roept de politici in de Unie wel op om zich positiever uit te spreken over Europa.
THIERRY CHARLIER

Ook al is er weinig vooruitzicht op nieuwe jobs, toch ziet Van Rompuy tekenen van hoop voor de Europese economie. Het consumentenvertrouwen neemt toe en er is stilaan ook zicht op een - voorzichtige - economische groei. “Er is hoop en perspectief. Het enige wat achterblijft, zal de werkgelegenheid zijn.”

De economische situatie in landen als Spanje, Portugal of Griekenland mag dan allesbehalve rooskleurig zijn, de crisis heeft er wel een louterend effect gehad, stelt Van Rompuy.

“Je mag niet vergeten dat bijvoorbeeld in Spanje 15 jaar geleden de werkloosheidsgraad rond de 20 procent lag. In die tussenperiode was de werkloosheid zogezegd gehalveerd maar nu weten we dat die groei gebaseerd was op overmatig krediet van de overheid en de private sector tot het ganse systeem in elkaar stuikte. Er waren in die landen dus al langer grote problemen die echter nooit zijn aangepakt.”

Positivisme moet Europa redden

De crisis is koren op de molen voor de politieke partijen die tegen de Europese Unie zijn. Partijen als de PVV in Nederland, Front National in Frankrijk en UKIP in Groot-Brittannië doen het erg goed in de opiniepeilingen en maken plannen om na de Europese verkiezingen van volgend jaar een blok te gaan vormen in het Europees Parlement.

De enige manier om het tij te keren, zegt Van Rompuy, is een positieve Europese boodschap uit te dragen. Hij raadt de traditionele partijen en hun leiders aan om op een positieve manier en in positieve bewoordingen over Europa te spreken. "Hoe wil je dat mensen geloven in de Europese zaak wanneer hun leiders zelf twijfelen, kritiek hebben en de schuld afwentelen op Europa in de plaats van zelf de verantwoordelijkheid te dragen?”

Eind volgend jaar wordt ook een nieuwe voorzitter van de Europese Raad aangesteld, een opvolger dus voor Van Rompuy. Hijzelf maakt zich weinig illusies of zorgen op dat vlak. "Diegenen die denken dat ze onmisbaar zijn, vergissen zich. Wie het zal zijn, weet ik niet. Maar wees gerust, er zal iemand mij opvolgen.”